01.Tips & Tutorials

Texteffekt

2009-09-12 14:25 #0 av: AndersT

Ett enkelt sätt att fixa till något extra med sin bild. Svårigheten kan vara att hitta en bild som passar till det man vill skriva. Det är ett roligt och intressant sätt att använda typografi i kombination med bilder. Möjligheterna är många att kombinera ord med bilder.


Originalbilden där jag sedan beskurit den så ansiktet finns kvar. Därefter har jag roterat den något. Jag har också klonat bort något hårstrå i bilden jag arbetar med i vardera ögat eftersom jag tyckte de störde och jag kommer lyfta fram ögonen.

Se också lagerstacken i sluten av guiden.

CAT1.jpg
1. Skapa ett nytt lager över originalbilden (2) och fyll det med svart.

2. Jag har använt typsnittet "Arial Black" med storleken 100 punkter till denna bild. Typsnitt och storlek man kan använda beror på vilken bild och vilken effekt man vill skapa. Fetare typsnitt fungerar dock i regel bäst.

Skriv in bokstäverna C - A - T. Varje bokstav på ett enskilt lager. Man kan också skriva in ordet/bokstäverna man vill använda på en enda rad.

Justera dem på plats så som du vill ha dem. Se bilden för hur jag gjorde.

CAT2.jpg


3. Släck ner respektive bokstav och markera sedan bokstäverna genom att hålla ner Shift + "Ctrl" samtidigt som du klickar på dem en i taget. Detta ska leda till att alla tre bokstäverna skapar en en sammanhållen markering.

4. Invertera markeringen och ställ dig på det svarta lagret.

5. Skapa en lagermask på det svarta lagret och nu ska tigern synas.

6. Måla bort triangeln i A:et.

CAT3.jpg


7. Eftersom ögonen ska vara mer i centrum behöver jag dels förstora bilden något med, dels rotera den något. Beroende på vad du vill framhäva kan det i detta steg krävas en del experimenterande mellan bilden och det använda typsnittet.

Gör en kopia av originalbilden (3) och gå till "Transform Tool" och förstora bilden och/eller rotera den tills du är nöjd. Se den färdiga bilden på nästa sida

CAT4.jpg

Efter ytterligare lite experimenterande fick detta bli den slutliga versionen. Jag skapade trianglar i respektive hörn och la sedan på en ram runtom.

CAT5.jpg

Guiden som PDF

Lycka till!!

Anders
Sajtvärd på bildredigering och bildbank
digitaldarkroom

Anmäl
2009-09-12 15:05 #1 av: Cindy-

Så fräckt!!! Måste testas Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.