01.Tips & Tutorials

Fotomanipulation

2008-03-03 21:18 #0 av: AndersT

Häng med Cindy på en Photoshoptur när hon går igenom hur hon skapat en av sina bilder. Det är ett riktigt styvt jobb och här har du chansen att lära dig en del av hennes tips och tricks :)

Att göra en guide på en manipulation/montage är svårt eftersom ordet manipulation endast är en rubrik och sammanfattning av många olika delar inom bildredigering.

Friläggning är en av delarna, som är en guide i sig. Ett montage kan innehålla många friläggningar. Därför har jag bestämt att bara i stora drag redogöra för hur en bildmanipulation eller montage kan gå till. Observera kan gå till, eftersom varje bild behandlas olika beroende på hur slutresultatet ska bli. Vissa bilder är lätta att arbeta med, medan andra är nog så svåra.

Jag har valt denna bilden att arbeta med och ska försöka förklara så detaljrikt jag kan för att förklara hur den kom till. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Val av bild/bilder
Jag börjar med att leta upp en bild som jag tycker är intressant  Olika ideer om bilden dyker upp och förmodligen behöver jag mer bilder för att utföra det jag tänkt. Nedanför  finns grundbilden, sedan kommer jag behöva en del andra bilder som jag i detta läget inte har bestämt vilka det blir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Friläggning
Jag börjar med att frilägga flickan i snabbmaskläget (som finns längst ner i verktygspaletten). När min markering är färdig lägger jag på ludd, ca 0,3. Värdet kan variera från bild till bild. Genom att trycka ctrl+J får jag en friläggning på ett eget lager och släcker ner ursprungslagret.

3. Borttagning av hår
Jag hade innan bestämt att denna bilden skulle bli del två av en annan bild jag gjort och är då tvungen att ta bort håret även på denna bilden. Till detta använde jag klonverktyget (som finns i verktygspaletten). Jag använder en ganska stor och mjuk pensel med låg opacitet. Hur stor pensel beror helt och hållet på bildens storlek och hur mycket jag kan förstora den. Penseln ska vara så stor att den klonar på en ganska stor yta. Man får pröva sig fram.

Jag börjar med att klona från pannan och uppåt och åt sidorna försiktigt. Det är viktigt att man klonar åt rätt håll, att man följer huvudets form, annars kan huvudet bli buckligt och konstigt.

När jag närmar mig slutet blir det väldigt luddigt utanför huvudet p g a att penseln är så stor och mjuk (tänk på att reglera storleken efter behov).  För att få bort detta skapar jag en lagermask och börjar markera huvudet. jag inverterar markeringen och lägger på ludd, ca 0,2-0,3 och målar rent allt som ska bort.

På denna bilden spar jag lite hår på höger sida. Orsaken till detta är attt det blir inte snyggt att klona bort när hon lutar huvudet mot fiolen. Det får vara kvar och blir en senare fråga. 

4. Bakgrund
Det är dags att montera flickan på en bakgrund. Den kan variera och vara allt från ett vackert landskap till en inomhusmiljö. Jag väljer inget av ovanstående utan skapar en helt vit bakgrund på ett lager under flickan (Redigera/Fyllning/Vit). Om bilden behöver göras större väljer jag Bild/Storlek på arbetsyta och drar ut det vita så det fyller ut hela bilden.

Ovanför det vita lagret lägger jag en textur som är beige och tonad mörkare ut i kanterna i blandningsläge normal. På ett nytt lage lägger jag ytterligare en textur som har mer färg och är mönstrad satt i blandningsläge  Täcka över. Nu har jag fått den grundstomme jag vill ha. 

5. Justering
Den söta damen är lite för rund och go för att få den dominanta och kraftfulla utstrålningen jag är ute efter. Jag väljer Filter/Gör flytande. Jag är inte van vid detta verktyg, men gör ett försök och prövar med Hopsnörningsverktyget. jag snörper och drar samman midjan tills jag känner mig nöjd. Jag vill att magen ska in ordentligt så att det ser ut som hon har korsett på sig.

Bilden efter steg 2 - 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Monteringar
Nu är det värsrta gjort och det roliga börjar: Att göra detta till en intressant bild. Jag låter fantasin flöda åt alla riktningar och prövar en mängd olika monteringar. Hon ska få en ny kjol, den hon har passar inte in i slutbilden.

Jag väljer ett sidenakigt tyg och kopierar in det på ett lager ovanför flickan. Nu måste jag få det att se ut som en kjol och väljer Redigera/omvandling/tänj. Här krävs tålamod och små steg. Blir det fel får jag försöka på annat sätt tills det blir som jag vill. 

Jag måste justera och ta bort en del på kjolen, vilket jag gör med hjälp av en lagermask, sänker opaciteten så jag ser var västen slutar och maskar bort  kjoltyget så att västen kommer överst.

Bilden så långt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjolen behöver piffas upp och jag lägger på olika effekter. Dels vingar satta i blandningsläge mjukt ljus, dels tillför jag mönster med penslar.

Nu är det dags att montera masken och jag passar in den med Redigera/omvandla/tänj. Färgen behöver också ändras från gröd till grön, vilket jag gör med med Nyans/mättnad och bockar i rutan Färga. Huvudprydnaden monterar jag dit med hjälp av Redigera/omvandla/tänj.

Ytterligare en textur läggs på. En brunaktig satt i blandningsläge linjärt ljus. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag kommit hit med bilden är det dags för bildjusteringar med hjälp av Nivåer, Färjusteringar, Intensitet/kontrast och Skugga/efterbelys.  Justeringarna kan variera och ofta utför jag dem efterhand när jag skapar bilden.

Dessa justeringar kan ta väldigt långt tid för mig. Tycker jag att färgen inte är riktigt som jag vill ha den blir det många färgjusteringar. Jag kan även prova olika texturer.  Det kan vara en liten detalj som behövs för att bilden ska "sitta" i mina ögon. Jag vill gärna ha lite tyngd i mina bilder och det får jag fram genom rätt färgsättning.

7. Dekoration
Nu är det dags för lite dekoration (om man nu vill det). Här använder man sig av det man vill, tycker är snyggt och passar in. Det kan vara allt från andra bilder till penslar. Här har jag valt att dekorera enbart med penslar.

När jag jobbar med penslar får jag många lager, eftersom varje nytt steg innebär ett nytt lager. Fördelen med detta är att om ett lager inte funkar kan man släcka ner eller kasta bort det.  Jag jobbar också med olika opacitet på de olika lagren.

Det är ditt öga som bestämmer och följ inga regler. Lägg på nya lager och testa dig fram.

När bilden är färdig sparar jag den i Photoshopformat. Sedan lägger jag samman alla lager och ändrar till den storlek jag ska ha för att lägga ut den på nätet eller skriva ut den. Sist lägger jag på skärpa och sparar om den i ett annat namn. Jag har alltså bilden sparad i Photoshopformat och kan gå tillbaka och göra ändringar om jag vill.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade länkar

Av: AndersT

Datum för publicering

  • 2008-03-03

Anders
Sajtvärd på bildredigering och bildbank
digitaldarkroom

Anmäl
2008-03-03 23:16 #1 av: AndersT

Tack Cindy för denna guiden. Det märks att dina kunskaper ökar inom området och detta är en bra guide om hur man skapar montage. Den kräver att man kan en del om PS, men kan man det har man mycket att hämta här...

Anders
Sajtvärd på bildredigering och bildbank
digitaldarkroom

Anmäl
2008-03-03 23:25 #2 av: Cindy-

Tack Anders! Glad

Jag hoppas att den kan vara till någon hjälp för er som känner att ni vill prova montage/manipulering.

Anmäl
2008-03-04 08:04 #3 av: piahs

Tack snälla Cindy, för att du är så generös med dina tips och vad du kan! jättekul!

Och jag som hade planer för i kväll hmmm får jag nog ställa in och sitta vid datan i stället och leka lite...

Kramix pia

Anmäl
2008-03-04 11:31 #4 av: asakall

Tusen tack Cindy och Anders! För en mycket bra och spännande artikel och en steg för steg analys! Mycket uppskattad,,det här har jag längtat efter, så tack för att du ville dela med dig Cindy av dina kunskaper och erfarenheter.

Anmäl
2008-03-04 11:37 #5 av: lolaisdenied

Tack! Förklaringarna var jättebra och bilden är fantastisk!
Ska själv testa att göra om någon bild på detta sätt, nu när jag har en hum om hur man gör -jätteglad- tack tack tack!

Anmäl
2008-03-04 11:49 #6 av: Cindy-

Ja jag tycker absolut att ni som aldrig provat montage/manipilation men som är intresserade ska prova.

Tänk på att varje bild man jobbar med, så jobbar man på olika sätt, allt beror på hur du vill att din bild ska se ut som färdigt resultat.

Så detta som jag visar här är ingen som helst regel. Utan mer det sätt som jag arbetade med just denna bilden.

Varje gång jag börjar med en ny bild, så är inget självklart. Det är inte alltid så att jag vet direkt vad jag ska göra, vilka moment jag ska utföra. Utan det kommer oftast under tiden jag håller på.
Jag kan tex komma på en ide som jag vill göra. Då måste jag klura ut hur jag ska genomföra det så att jag får ett bra resultat. Så varje bild jag gör ger mig nya utmaningar. Det kan nog vara därför jag tycker att det här sättet att göra bilder på är så roligt.

Egentligen finns det ingenting ni inte kan utföra om ni bara vet hur verktygen fungerar. Det är bara att låta fantasin flöda, och våga prova er fram.

Om ni vill testa något som ni är osäkra på, så dublicera själva bilden genom att högerklicka på den blå ramen på bliden. Så kan ni labba lite med den, då behöver ni inte vara rädda att förstöra någonting på den bilden ni jobbar med.

Lycka till. Och framförallt... ha kul!!! Glad

Anmäl
2008-03-05 17:59 #7 av: laimer

Cindy du är en pärla Glad

Tack för att du ville dela med dig av dina kunskaper i fotomanipulation. 

mvh

laimer 

Anmäl
2008-03-08 22:49 #8 av: Ellsa

Jättebra!

Anmäl
2008-03-09 00:55 #9 av: Rozzy
Toppen!
Jag är så glad att du ställer upp, detta inspirerar oss alla. 
Anmäl
2008-03-21 00:29 #10 av: Zabbio

Trevlig artikel, intressant att läsa :)  

Anmäl
2008-06-04 15:39 #11 av: [HeartQueen]

väldigt intressant! :) men låter väldigt svårt :( jag antar att det tar en tid att lära sig, speciellt om man bara är nybörjare i ps oxå...

Anmäl
2008-06-04 21:09 #12 av: Cindy-

#11

Jo, visst tar det lite tid. Och det bästa är att först lära sig själva grunderna i bildredigering, och naturligtvid vad alla redskapen i photoshop kan användas till.

www.moderskeppet.se rekommenderas.

 

Anmäl
2008-08-05 01:52 #13 av: lobbalobba

Tack för en bra artikel... fick tillbaks insperationen

Anmäl
2008-08-05 16:17 #14 av: Cindy-

#13 Det var bra det Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.