01.Tips & Tutorials

Brusreduceringsprogram

2007-04-09 13:15 #0 av: IngelaS

Jag har testat några av de fristående respektive pluginprogram för brusreduceringsom finns på marknaden.

Jag kommer inte att bilägga några bilder, framförallt därför att det enligt mitt tycke är svårt att urskilja effekterna på komprimerade bilder.
Ibland är det svårt till och med i fullformat.

Jag börjar med det som jag själv använder och som jag personligen tycker är bäst av alla - det finns dessutom i flera olika varianter för olika behov.

Jag talar naturligtvis om Neat Image. Programmet finns i fyra olika versioner från Home för 220 kronor till Pro Plus för 550 kronor.


Vilka skillnaderna är och vilken version du behöver eller vill ha läser du bäst om på hemsidan, www.neatimage.com
Personligen älskar jag Neat Image i den Proversion jag änvänder. Programmet är lätt att använda, och man kan från hemsidan ladda hem speciella brusprofiler för olika kameror och t.o.m. olika ISO-tal för samma kamera vilket gör användning och inställningar till en mycket enkel procedur.

Programmet tillåter också att man ändrar inställningarna för luminansbrus och färgbrus separat, och man kan om man så önskar skärpa upp bilden i ett och samma steg som man tar bort brus.

Jag rekommenderar baserat på egen erfarenhet ändå att man skärper bilden med något av skärpefiltren i Photoshop (eller annat bildbehandlingsprogram) i stället då Neat Image ofta ger lite för hög kantskärpa och ett lite plastigt utseende.

Fördelar? Enligt mig allt utom priset, och möjligtvis att det kan gå segt på stora bilder.

Nackdelar är vid mycket detaljrika bilder som är väldigt känsliga i behandlingen för att inte bli tappa i detalj.

Annars innehåller programmet allt, och man kan beroende på version köra det som fristående program eller som Plugin.
Programmet hanterar i Pro-versionerna även 16-bitars filer om man så behöver.

----------------------------------------------------------------------

Nästa program som jag själv testanvänt flitigt är Noise Ninja från www.picturecode.com


Jag kan inte direkt säga att programmet är vare sig bättre eller sämre än Neat Image.
Jag kan definitivt inte se skillnaden mellan programmen på utskrifter i A4-format eller på 10 mpix filer direkt på bildskärm.
Vid förstoringar i större skala kan dock skillnader ses.

Även Noise Ninja har färdiga brusprofiler för olika kameror, och har dessutom en finess att man kan maska bort områden i bilden som man inte vill använda brusreducering på.
Prismässigt finns NN i två versioner, Home för 350 kr och Pro för 600 kr, så inte heller prisskillnaden är avgörande om man inte väljer den allra enklaste versionen av Neat Image.

Jag känner att NN gör sitt arbete mycket väl, men för mitt sätt att arbeta passar Neat Image bättre, och känns enklare att begripa sig på.

Tittar man på vad testare på nätet säger så anser man att NN har en svårighet med färgbrus, vilket kan ge färgförändringar och blekare färger, men jag har inte märkt något av detta när jag testat, utan avgörande har varit att Noise Ninja känts krångligare att använda.

Fördelar då? Snabbare än Neat Image och vid stora förstoringar synbart bättre på detaljrika områden som grenverk och liknande.

Nackdelen som sagt att det i mitt tycke är krångligare att ställa in och använda.

-----------------------------------------------------------------------

Noiseware från www.imagenomic.com har jag inte testat så väldigt mycket själv, men jag har använt det en del och dessutom sett det i användning och haft tillfälle att värdera resultaten.


Prismässigt ligger Standard på 375 kronor och Pro på 525.
Det här programmet är helt annorlunda eftersom det saknar profiler, utan programmet lär sig självt och blir bättre och bättre ju mer man använder det.

De resultat jag sett har varit mycket bra. Gränssnittet är lika bra som Neat Image, och det har ett antal finesser, t.ex. att man kan variera brusreduktionens styrka i ljusa och mörka områden på bilden.

Nackdelen som gjorde att jag valde Neat Image framför detta program var min kompis åsikt att Noiseware har problem med bilder som man redan behandlat på något sätt, dvs om man gör t.ex. en omsampling till annan bildstorlek så påverkas resultatet av brusreduceringen negativt. Jag vet inte om detta ens är väsentligt, utan jag kan återigen säga att programmet är minst lika bra som de två övriga, och att jag upplever det som lättanvänt.

Det är definitivt mycket snabbt jämfört med båda de andra programmen jag testat, och skulle jag byta från Neat Image ligger detta program nära till hands.
Eventuell nackdel skulle kunna vara att det inte finns någon inbyggd hjälp i programmet, utan bara en PDF-fil som medföljer.

-----------------------------------------------------------------------

Det finns dock ännu fler program på marknaden som kan vara värda att testa:
Grain Surgery från www.visinf.com
Topaz Vivacity från www.topazlabs.com (som dessutom innehåller flera filter än enbart för brusreducering)
Gratisprogrammet DeNoise från www.softwhile.com är bara några som man hittar vid en snabb googling.

Grain Surgery får genomgående bra betyg i tester men också kritik för omständlig arbetsgång.

Topaz får framförallt höga betyg för prisvärde då programmet innehåller flera bra filter, bl.a. ett som effektivt tar bort så kallade JPEG-artefakter. Definitivt ett program som jag själv ska testköra, och kommer att lämna rapport om framöver.

 

Relaterade länkar

 

Av: Banio

Datum för publicering

  • 2007-04-09
Anmäl
2007-04-09 13:35 #1 av: IngelaS

Jag vill ge Banio en stor eloge för de intressanta och välarbetade artiklar han skriver och skickar till mig.

Rosor och ett stort tack till dig Banio! *uppskattas mycket*

Anmäl
2007-04-09 13:47 #2 av: Banio

Tack Ingela! Jättekul att det är uppskattat. Jag har själv väldigt stort utbyte av att skriva eftersom jag kan sortera mina egna tankar och erfarenheter - får faktiskt AHA-upplevelser när jag skriver. MEn du har också gjort ett jättebra redigeringsarbete med den här artikeln. Snyggt!

Anmäl
2007-04-09 14:29 #3 av: IngelaS

Jag känner likadant när jag skriver artiklar, man måste verkligen tänka igenom steg för steg vad man gör, vilket man inte gör annars :)

Jag tog lite printscreen på sajterna ifråga bara för att fylla med lite bild, inte så mycket jobb. Kul att du gillar det Glad

Anmäl
2007-04-09 22:17 #4 av: bark

Nu blev jag ännu mer nyfiken och satte mig att installera provversionerna av ett par program.

 

Jag börjar med en obehandlad bild med klara brusproblem. Den är efter nedskalning rätt ordentligt skärpt, vilket ytterligare spädde på problemen.

Anmäl
2007-04-09 22:19 #5 av: bark

Så tar vi programmet jag använder när problemen med brus blir oacceptabla, Neat Image. Jag struntade i det jag lärt mig om programmet utan körde på automat-inställningar rakt igenom.

Anmäl
2007-04-09 22:23 #6 av: bark

Och nu Noisware... Även här auto-allt.

Anmäl
2007-04-09 22:24 #7 av: bark

Och så till sist Noise Ninja.

Anmäl
2007-04-09 22:29 #8 av: bark

Eftersom editeringsfunktionen inte verkar fungera får jag väl skriva ett pratigt inlågg till i stället för att fylla på de existerande.

Bilden är tagen med en Canon 20D och ISO 400, ett stegs överexponering.

Jag ar en erbetskamrat som nästan dagligen hyllar Noisware. Själv är jag inte riktigt övertygad. Man ska väl inte utgå fårn en enda bild, men perfekta är ingen av dem utan manuella inställningar.

Är ifortfarande inte övertygad om vilken jag ska köpa faktiskt.  

Anmäl
2007-04-10 02:52 #9 av: bildochfoto
Till Gimp finns också Noiceremoval. DCam Noise 2.0 och är inte så där jätte enkel att hantera eftersom det handlar mycket om inställningar. Noiceninja har en fördel med att man kan ställa in profiler...
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.