01.Tips & Tutorials

Duplex CS-CS2

2007-04-23 14:49 #0 av: IngelaS

Att göra en duplex, triplex eller kvadruplex i photoshop är enklare än man tror.

Kort och gott kan man säga att duplex är en bild innehållande två färger, triplex tre färger och kvadruplex fyra färger. Färgerna man använder kallas "pantone".

Börja med att ta upp den bild som du vill göra till en duplex, jag valde denna:

För att sedan komma åt duplexfunktionen måste du göra bilden svartvit, det kan du göra på ett enkelt sätt genom att gå till bild/läge/gråskala och trycka ok när dialogrutan kommer upp med fråga om du vill förkasta färginformationen:

När detta är gjort går du tillbaka till bild/läge och väljer duplexfärg..

I dialogrutan som kommer upp väljer du typ: duplexfärger.

Du har då en svart färg i ena rutan, dubbelklicka på den andra rutan och i färgbiblioteket väljer du en pantonefärg som du vill ha som andra färg, jag valde en brunaktig metallic

Du kan justera kurvor eller välja en annan färg tills du blir nöjd, bara att experimentera. Du kan även välja att göra en triplex eller kvadruplex genom att välja dessa i fönstret. Du ser hela tiden en förhandsvisning på bilden.

Vill du inte välja dina egna färger så finns det en mängd förinställda värden som du kan hämta om du klickar på "läs in", istället för att dubbelklicka på färgrutan.

När du är nöjd klickar du ok.

Gå sedan återigen till bild/justeringar och välj RGB för att kunna göra dina slutliga justeringar på bilden.

Såhär blev min färdiga bild, jag har dragit på lite med kurvor, kontraster, nivåer och efterbelysning beroende på att jag gärna vill ha lite "tryck" i mina bilder men det gör man efter eget tycke och smak:

Av: IngelaS

Datum för publicering

  • 2007-04-23
Anmäl
2007-04-24 21:35 #1 av: Wikstr_m

det blev ju snygg! ska försöka mig på det jag med :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.