01.Tips & Tutorials

Spegelvänd & Montera

2007-03-31 11:01 #0 av: IngelaS

Har ni/ tar ni/ hittar ni/ får ni bilder med intressant innehåll på bara ena sidan - vänster eller höger .. ?

En sak som kan göras enkelt i de flesta bildredigerarprogram för att testa om det går att vidareutveckla en sådan bild är att spegelvända en kopia (kopierat lager) och montera ihop dom i "skarven". Brukar oftast ge överaskande positiva resultat som inspirerar till vidareutveckling.

Ett bra exempel är den här bilden som jag fick tillstånd av fotografen - J Rydberg - att göra nå't "funky" med (om det gick).

Så, jag började med att spegelvända bilden, eftersom det var den högra sidan som innehöll det mesta av det användbara innehållet och såg då genast att det fanns potential till en mycket intressantare bild (även om den nu inte råkade vara exakt redovisande av den geografiska platsen).

Slutresultatet blev alltså en bild där allt utom själva Louvren-pyramiden spegelvändes.
På köpet fick jag ett intressant centralperpektiv där de båda likadana bildhalvorna förstärker en lite mysko atmosfär.

På sitt sätt blev det samtidigt en sorts "kommentar" till den (nästan) aktuella romanen och filmen "DaVinci koden" med den underliggande hänvisningen till det Gnostiska "Maria Evangeliet".

Tänk så det kan bli med bara en enkel spegelvändning !  :)

Större bild här:  www.jgraph.se/ed/louvremir_large.jpg

 

Av: Jiger

Datum för publicering

  • 2007-03-31
Anmäl
2007-03-31 12:12 #1 av: Jiger

Artikeln blev ju bra, Ingela ! Tack för hjälpen.

Du kanske borde delete-a bort det ursprungliga inlägget så att det inte blir samma beskrivning på två ställen .. ?  eller .. ?

Förklaring till varför lagerpaletten finns med:  Jo, Ingela ville helst att jag skulle beskriva arbetsgången i lite mer steg-för-steg, men problemet är att jag oftast inte är fullt medvetetn om vad jag egentligen gör vart någonstans. Det bara "flyter på" så det är gôr-svårt (läs: omöjligt) för mig att tala om vad jag gjorde i resp steg - och varför. Vilket lagerpaletten illustrerar ... Glad

Anmäl
2007-03-31 12:25 #2 av: IngelaS

No problems Jiger, tack själv :)

Ja, jag kan radera den här tråden men kopierar du ditt sista inlägg angående lagerpaletten och lägger in i artikeln först (annars försvinner det också)

Mvh Ingela

Anmäl
2007-03-31 12:34 #3 av: Jiger

>>"men kopierar du ditt sista inlägg angående lagerpaletten och lägger in i artikeln först.."<<

Öhhh... är det inte det jag har gjort .. ?  F&ouml;rv&aring;nad

Anmäl
2007-03-31 12:35 #4 av: IngelaS

haha är visst lite snurrig, jo det har du Hemlis

jag raderar det gamla

Mvh Ingelasnurrhuvud :)

Anmäl
2007-03-31 12:41 #5 av: Jiger

Det är ok, Ingela.

Inte så lätt att hålla reda på alla detaljer .. Glad

Anmäl
2007-07-25 21:37 #6 av: [Wriiist]

jag fattar inte alls?? vad e alla de där lagrena för nåt??

(jag e lite korkad XD)

Anmäl
2007-07-26 00:42 #7 av: IngelaS

Börja med en lättare övning om du tycker det är för svårt, det finns enklare övningar du kan träna på

Mvh Ingela

Anmäl
2007-07-27 05:45 #8 av: [Julliz93]

Bilden fick verkligen ett jättebra resultat. Själv har man mycket att öva på, ska ta o kolla in de enklare övningarna nu Skrattande

Anmäl
2007-07-28 02:24 #9 av: Jiger

Tackar så mycket för kommentarer  Skrattande

Wriist:  Att lagerpaletten är med är som en illustration till att det inte är så enkelt alla gånger att förklara vad man gör för att uppnå en viss effekt. Men om man till äventyrs ger sig på att analysera lagerordningen så kan man se att allt i bilden är spegelvänt från bildmitten - utom själva pyramiden.

Julliz93:  Lycka till med experimenten! Det finns definitivt betydligt enklare saker att spegelvända. Visa gärna dina resultat om du gör något i den här vägen.

Anmäl
2007-07-28 02:34 #10 av: [Julliz93]

Tack så mycket xD Jag tror jag vet hur man gör det här men måste bara hitta någon bra bild att jobba med.. hehe :P Men om det blir nått bra av det hela så lägger jag gärna ut :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.