01.Tips & Tutorials

Kaleidoskopeffekt CS2

2007-03-19 22:01 #0 av: IngelaS

Här är ett enkelt sätt att få en kaleidoskopeffekt på sina bilder

Öppna den bild du vill använda (denna är en stockbild från sxc.hu)
Nästa steg är att storleksförändra bilden så att du får jämna delningstal. En möjlighet kan vara att ändra bilden till t.ex. 35 x 25 cm (jämt delbart med 5).
Vad jag gör efter det är att dra ut stödlinjer i bilden för att bilda ett stödraster. Det gör du genom att vänsterklicka på linjalerna och sedan dra ut en stödlinje till önskad punkt.
Dra hellre ut för många linjer än för få.

 

När rastret är klart, kopierar jag bakgrundslagret (CTRL+J).
Sedan jag kopierat väljer jag "Flytta"-verktyget längst upp till höger i verktygspaletten. Jag kan då storleksändra det nya lagret genom att dra i hörnhandtagen. Genom att hålla nere Shift samtidigt som jag drar, behåller jag proportionerna.


Därefter kopierar jag (CTRL+C)  det nya lagret och klistrar in (CTRL+V) . Den bilden spegelvänder jag då emot den första genom att dra i ett av sidohandtagen. Fortsätter så tills en hel rad är fylld, lodrätt eller vågrätt så att det ser ut så här:

 

Observera att jag gjort bakgrundslagret osynligt för att det ska vara lättare att se stödrastret.
Kontrollera så att bilderna ansluter till varann utan mellanrum.

Nu högerklickar jag på något av de synliga lagren och  väljer "Lägg samman synliga" så att jag får hela den raden i ett lager.
Därefter upprepar jag processen från förut genom att kopiera lagret, klistra in och spegelvända.

Ett annat sätt att spegelvända som kanske en del tycker är lättare, är att klicka på ett av hörnhandtagen, sedan uppe i verktygslisten klicka på "omforma fritt" symbolen

högerklicka på lagret och välj " Vänd lodrätt" (eller Vänd vågrätt, beroende på hur du jobbar". Viktigt är att du sedan du vänt lagret bekräftar genom att klicka  på OK-symbolen i verktygsraden, annars kommer du att få en del oönskade effekter när du försöker flytta lagerkopian...  Upprepa detta tills du fyllt hela bildytan:

 

Nu är det dags för finjustering - kontrollera så att du inte fått tomrum mellan dina inklippningar någonstans och beskär eventuellt i kanterna.
För att göra detta lättare kan du ta bort stödlinjerna du tidigare la in.

Du kan nu också radera bakgrundslagret som inte fyller någon funktion, men som jag brukar spara som en extra säkerhet fram hit.
Det jag gjorde i mitt tävlingsbidrag var att sedan skapa ett nytt justeringslager av typen Övertoningskarta, och sedan justera opaciteten tills den känns OK.

Här är det fritt fram att laborera med olika effekter och lagereffekter.

Mitt slutresultat den här gången blev så här... Lek på!!

 

ps: om ni provar den här tekniken så får ni gärna posta era arbeten i den här artikeln, det är roligt att se. gärna andra bilder/variationer än denna.

Relaterade länkar

Av: Banio

Datum för publicering

  • 2007-03-19
Anmäl
2007-03-19 22:14 #1 av: Lullan1

Vad häftigt! Det ser så enkelt ut, undrar om jag skulle klara av det? Fundersam

Anmäl
2007-03-19 23:13 #2 av: Celia

Klart du gör Lullan1 - så nu öppnar du en bild på en av dina katter, gör som IngelaS skriver och lägger upp resultatet här innan helgen Skrattande Deal?

Anmäl
2007-09-01 17:30 #3 av: asakall

Jätteläckert! Skrattande

Anmäl
2007-09-21 22:32 #4 av: fotokrafs

Jag har funderat på att göra kaleidoskops-animation.. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalejdoskop

 som sagt funderar på att testa, men man måste visst ha gap till gimp för att få till en liknande den i länk.

Animerad kaleidoscop från devianart

PS ingen som testa någon kaleidoscope-effekt och kan visa? 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.